Migrän som kan vara svåra att behandla

Pelle har dunkat huvudet i väggen och bitit av sig tre tänder under migränanfall. Ibland känns det som om någon slår in en spik i hans öga.

– Jag är trött på att valsa runt inom vårdsystemet och försöka hitta egna lösningar, säger Pelle som bor i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Han blir deprimerad när han ser sin dosett med medicin och tabletter som han tar varje dag.

– Jag har huvudvärk mer eller mindre konstant, säger han.

Sin första migrän fick han när han var sex år gammal. Han minns att han ofta kom sent till skolan och gick hem tidigt. Huvudvärk är ett symtom på migrän. Andra migränsymtom kan vara synrubbningar, illamående och kräkningar, ljud och ljuskänslighet eller trötthet. De olika symtomen uppstår under olika faser av migränattacken som kan pågå allt från några timmar till flera dygn.

Genom livet har Pelle träffat många olika läkare. Han har varit intresserad av att pröva olika behandlingar för att lindra huvudvärken och för att motverka att han blir stel i kroppen, vilket kommer sig av att han spänner sig under migränanfallen.

Tidigare hade han en egen firma som grafisk designer. I dag jobbar han som lärare. Tryggheten i lärarjobbet passar bättre med sjukdomen, säger han, men det blev problem när en chef ville att han skulle sjukanmäla sig dagen innan han var sjuk.

– Jag vet ju inte om jag kommer att vakna med huvudvärk eller inte, säger han.

Dåvarande chefens lösning var att Pelle skulle vara vikarie på den egna arbetsplatsen i stället för att ha ett fast schema.

– Då skulle de få se på huvudvärk. Jag vill ju veta vad det är som gäller, säger han.

Bråket slutade med att Pelle blev heltidssjukskriven.

– Jag blev deprimerad och började fundera på vad det skulle bli av mig, säger han.

Nu, tre år senare, jobbar han 75 procent, och har en ny chef som han tycker är mer förstående.

– Jag funderar på om detta är så mycket som jag orkar att jobba, säger han.

Pelle är inte ensam. Ca 15 procent av jordens befolkning uppges lida av migrän. Det finns många som lider i det tysta, trots att det finns hjälp att få.

Tillbaka till alla artiklar