Kronisk migrän innebär kraftig och återkommande smärta

Under ett migränanfall upplever Ewa ljudet av en knappnål som faller i golvet som ett järnrör som dunsar i ett betonggolv från hög höjd.

– Det här har hämmat mitt liv, säger Ewa som bor utanför Borås.

Ewa har huvudvärk i stort sett varje dag. Två migränanfall i veckan gör att hon oftast är liggande fyra av veckans sju dagar.

– Jag behöver ett svalt och mörkt rum för att dämpa smärtan när den är som värst. Att föda barn är ingenting mot den smärta som jag har. Det känns som om huvudet är för trångt och kommer att sprängas, säger Ewa.

Det första migränanfallet kom när hon var fem år. Det var lukten från konstgödsel som utlöste det. Hon fick plötslig huvudvärk, illamående och kräkningar. Efter det har migränanfallen alltid inneburit smärta på höger sida med smärta i käken, örat, ögat och magen. Känseln under höger fot försvinner och hon blir illamående.

– Jag har aldrig kunnat planera saker i förväg. Jag vet ju inte om jag kommer att ha migrän eller inte när det ska genomföras. Däremot bestämde jag mig i tonåren för att min kroniska migrän och mina migränanfall inte skulle få styra mitt liv, men att jag alltid skulle behöva ha mediciner med mig, säger Ewa.

Hon säger att det är tack vare fantastiska kollegor och en förstående chef som hon kan arbeta som undersköterska.

– Jag kan ta tabletter på jobbet och det är inga problem när jag behöver vara sjukskriven. När jag kommer hem från jobbet på kvällen måste jag lägga mig direkt, säger hon.

Hon märker av att det är mer accepterat att ha migrän i dag än för tio år sedan.

– Nu talas det inte så ofta om fruntimmershuvudvärk eller helghuvudvärk. Jag är öppen med min sjukdom, säger Ewa.

Kronisk migrän är en specifik form av migrän, liksom den svåraste formen av sjukdomen. Den definieras som huvudvärk 15 eller fler dagar i månaden. Av dessa 15 huvudvärksdagar ska minst 8 dagar vara med migrän. Symtomen ska pågå i minst tre månader av ett år. Ca 15 procent av jordens befolkning uppges lida av migrän. Svåra migränattacker är ett kraftigt funktionsnedsättande tillstånd och bör inte underskattas av varken patienten eller samhället. Det finns hjälp att få, både för att minska svårighetsgraden av en migränattack, men också för att förebygga migränanfallen.

 

Tillbaka till alla artiklar