Susses resa mot ett liv med mindre migrän

Redan som 10-åring började Susse uppleva återkommande smärta i huvudet. Men vad den orsakades av kunde varken hon eller hennes omgivning förstå. Smärtan, som senare visade sig vara migrän, blev värre och mer långvarig, och i vuxen ålder kan en månad utan behandling resultera i 15–25 migränanfall. I dag är Susse 53 år gammal, och symtomen har blivit betydligt bättre, även om resan mot ett friskare liv fortfarande fortsätter.

Under hela sin uppväxt fick Susse höra att barn inte drabbas av migrän, och därför förstod hon aldrig vad hennes extrema huvudvärk berodde på. Smärtan blev svårare, till och med outhärdlig med åren, och nya symtom uppenbarade sig – blixtar i synfältet, nedsatt talförmåga och försämrad kroppskoordination blev återkommande problem.

Susse sökte hjälp från vårdgivare. Trots tydliga migränliknande symtom fick hon till en början ingen diagnos, och fick råd som inte hade någon effekt. Enligt Susse själv kan det vara svårt för andra att förstå sig på kronisk migrän. Familj och vänner har ofta en bättre förståelse för sjukdomen då de påverkas av den indirekt. Kollegor, arbetsgivare och vårdgivare har däremot svårare att skilja huvudvärk från migrän, enligt Susses erfarenhet.

Stor okunskap

Det är heller inte ovanligt att personer man möter förminskar allvaret i sjukdomen, kommer med egna råd som grundar sig i okunskap, eller delar med sig av fördomar om att migrän används som ursäkt för att slippa undan arbete – något som förvärrar upplevelsen av sjukdomen ytterligare.

Men det skulle vända för Susse. Hon skrev en egenremiss till en migränklinik, där hon får vård och behandling som varit avgörande för hennes välmående.

  • Ibland har jag inte mer än fyra anfall per månad och det är ett paradis för mig. Samtidigt tycker neurologen på kliniken att detta fortfarande är för många anfall och därför fortsätter vi att prova fler lösningar. Jämförelsevis mår jag mycket bättre i dag än tidigare, jag har inte längre migrän med aura, och mellan anfallen är jag dessutom helt smärtfri i huvudet.

”Det finns hjälp att få”

Att leva med kronisk migrän innebär ändå att man behöver vara redo för nya anfall. I Susses fall kan migränen utlösas av olika livsmedel, miljöer och sinnesstämningar, men trots detta vägrar Susse låta migränen styra hennes liv.

Det viktigaste att veta är att hjälp finns att få, man måste bara hitta rätt. För mig har behandlingen varit en stor räddning och därför är det extra viktigt för mig att andra även känner till de olika valmöjligheterna som finns.

Tillbaka till alla artiklar